Vasile Pușcaș: „România are resurse pentru a se clasa între primele 10 state-membre ale Uniunii Europene”

Fostul negociator-șef al României cu Uniunea Europeană și susținător al Asociației Proiectul România 2030, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș a acordat revistei „Piața financiară” un amplu interviu, publicat în ediția din luna decembrie, în care afirmă că România are resursele necesare pentru a se număra printre primele 10 state membre ale Uniunii Europene, cu condiția gestionării eficiente a resurselor, a unei etici diferite a muncii și a unei guvernări responsabile, competente și dedicate bunăstării României.

O Românie puternic dezvoltată, consideră domnia sa, ar contribui substanțial la consolidarea Uniunii Europene.

Membru corespondent al Academiei Române, Vasile Pușcaș, analizează în mod critic poziția actuală a României în cadrul Uniunii Europene și subliniază necesitatea unei consolidări strategice a prezenței sale. Fostul negociator-șef își exprimă dezamăgirea față de liderii români, care, în acest context, trec cu vederea aspectul crucial al calității actului de guvernare. În opinia lui Vasile Pușcaș, acești lideri s-ar putea să își fi supraestimat valoarea și nu au o percepție realistă a ceea ce înseamnă să fii un stat puternic dezvoltat în cadrul UE.

O critică-cheie este îndreptată către comportamentul inconsecvent al României la Bruxelles și implementarea mediocră a politicilor de dezvoltare ale UE pe plan intern, la mai bine de un deceniu și jumătate de apartenență la blocul comunitar.

Vasile Pușcaș deplânge absența unei strategii clare și a unui program general acceptat pentru a excela în procesul de integrare europeană și insistă pe necesitatea unei concepții serioase și a unei structuri instituționale de decizie în domeniul afacerilor europene la București.

În opinia sa, aderarea la UE a fost o oportunitate pentru România de a accelera dezvoltarea, prin evidențierea avantajelor sale competitive. Cu toate acestea, crede domnia sa, liderii politici români nu au înțeles că a fi puternic în UE necesită construirea unor capacități interne pentru a contribui la maximum la politicile europene de dezvoltare.

Fostul negociator-șef al României cu UE insistă asupra necesității adoptării unor strategii serioase, pe termen lung, care să vizeze diferite sectoare de activitate. Aceste strategii, consideră domnia sa, ar trebui să facă parte dintr-un proiect de țară cuprinzător, agreat de societate, iar guvernele succesive ar trebui să îl pună în aplicare în mod eficient.

Despre anul electoral 2024, Vasile Pușcaș subliniază necesitatea de a mobiliza electoratul pro-european pentru a evita creșterea extremismului, care ar putea ajunge la 25% și ar putea alarma Uniunea Europeană. El este îngrijorat în legătură cu lipsa unor programe politice substanțiale, cu accent pe problemele civice locale, naționale și europene.

În context, Vasile Pușcaș remarcă prevalența populismului, absența unor lideri vizionari capabili să convingă electoratul și avertizează că potențialul faliment al partidelor politice ar putea duce la creșterea populismului, a demagogiei, a haosului politic și a autoritarismului.

În interviul pentru „Piața financiară”, Vasile Pușcaș a vorbit și despre negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, în condițiile în care, recent, fostul negociator-șef al României cu UE a împărtășit din experiența sa liderilor politici de la Chișinău.

El a remarcat că, după 2020, la Chișinău a apărut o elită politică mai hotărâtă să impună o traiectorie europeană convingătoare, din care fac parte președinta Maia Sandu, prim-miniștrii Natalia Gavrilița și Dorin Recean și ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Având limba română drept limbă oficială și beneficiind de apartenența României la UE, remarcă Vasile Pușcaș, Republica Moldova se află într-o poziție strategică favorabilă, deoarece o comunicare eficientă pe teme europene în limba română poate reduce diferențele de înțelegere, asigurând un sprijin public mai larg pentru reforme și rezultatele negocierilor.

Participarea pe scară largă a diverselor grupuri democratice este, în opinia sa, crucială, iar implicarea comunităților academice poate contribui în mod semnificativ la evaluarea impactului legislației și politicilor UE.

În ciuda provocărilor geopolitice potențiale, subliniază domnia sa, o echipă de negociere hotărâtă și credibilă, susținută de voința politică internă și europeană, poate depăși numeroase obstacole. În concluzie, parcursul Moldovei spre aderarea la UE necesită o aliniere strategică între obiectivele sale, acțiunile societale și tacticile de negociere eficiente. Deși pot apărea numeroase provocări, crede Vasile Pușcaș, o echipă de negociere bine pregătită și competentă, susținută de voință politică, le poate depăși și poate propulsa Moldova spre obținerea statutului râvnit de membru al Uniunii Europene.

Puteți citi aici articolul integral.

Next
Next

Vasile Pușcaș, România și lumea în schimbare, Cluj Napoca, Editura Școala Ardeleană, 2023