Prosperitatea care durează: Indicele Libertății și Prosperității din 2023

Transformarea statelor în raport cu evoluția nivelului de trai, dezvoltarea economică, socială și politică, a fost definită, percepută și evaluată prin abordări și modele variate. Principala provocare a fost și continuă să fie reprezentată de măsurarea și compararea imparțială a rezultatelor procesului complex al schimbării, modernizării și dezvoltării. Explorarea și parcurgerea „drumului spre libertate și prosperitate” necesită să fie susținute de date și analize care să permită o radiografie și o evaluare periodică cu scopul de a măsura în mod fidel rezultatele obținute.

Ediția din 2023 a Indexului libertății și prosperității, realizat de Centrul pentru Libertate și Prosperitate de la Atlantic Council, reprezintă o versiune îmbunătățită și consolidată a proiectului pilot introdus în 2022. Analiza descriptivă și empirică a evoluției indicilor de libertate și prosperitate din 164 de țări în perioada 1995-2022 constituie un instrument de interes pentru cetățeni (cercetători, experți, practicieni și decidenți), util în realizarea de comparații și studii la nivel global, regional și național.

Rezultat al unei cercetări riguroase și imparțiale, pe baza unei metodologii complexe (de agregare a datelor de la unsprezece instituții diferite inclusiv Banca Mondială, Națiunile Unite, Institutul V-Dem și Institutul Fraser), studiul realizat de Dan Negrea și Joseph Lemoine identifică patru concluzii care pot fi utilizate și integrate în proiectele și strategiile de transformare și dezvoltare a statului:

1. Libertatea și prosperitatea nu sunt distribuite uniform în întreaga lume, motiv pentru care persistă diferențe la nivel regional și global. Europa și America de Nord sunt cele mai „libere” regiuni ale lumii.

2. Între libertate și prosperitate există o relație directă și reciprocă, aspect care accentuează decalajele existente la nivel global și regional. Într-un mediu competitiv, statele libere sunt cele care prosperă, în timp ce statele care înregistrează un nivel scăzut al indicelui libertății se confruntă cu un nivel scăzut al prosperității.

3. Scorurile pentru indicele libertății (valoarea medie a dimensiuni economice, politice și juridice) au înregistrat o creștere în majoritatea statelor între 1995 și 2012. Valorile au stagnat până la începutul pandemiei de COVID-19, înregistrând ulterior o scădere. Redresarea post-pandemie necesită să fie orientată pe îmbunătățirea nivelului de libertate, pentru a consolida încrederea cetățenilor în autorități, în contextul în care pandemia a alimentat discursurile extremiste și populiste.

Potrivit datelor din 2022 pentru indicele libertății, România se situează pe poziția 43 din 164 (valoare medie a indicelui fiind de 76,49), urmată pe poziția 52 de Republica Moldova (72,79).

4. Indicele prosperității (valoarea medie a indicatorilor privind venitul, sănătatea, educația, mediul, drepturile minorităților și inegalitatea) a crescut constant din 1995 până în 2019. În perioada în care statele s-au confruntat cu provocările și consecințele pandemiei, indicele prosperității a urmat aceeași tendință cu indicele libertății.

Indicele prosperității calculat pentru anul 2022 plasează România pe poziția 52 din 164 (69,78), țara noastră fiind devansată de Republica Moldova, aflată pe poziția 44 (72,19).

Prin diseminarea rezultatelor cercetării, Centrul pentru Libertate și Prosperitate de la Atlantic Council urmărește să impulsioneze creșterea bunăstării la nivel global – și în special în rândul celor săraci și marginalizați din țările în dezvoltare.

 *Articolul este realizat pe baza proiectului conceput de Dan Negrea și Joseph Lemoine, Prosperitatea care durează: Indicele Libertății și Prosperității din 2023.

Proiectul integral poate fi descărcat aici: https://www.atlanticcouncil.org/in-depth-research-reports/report/prosperity-that-lasts-the-2023-freedom-and-prosperity-indexes/

*Mai multe detalii puteți regăsi pe website-ul partenerilor noștri de la Atlantic Council: https://www.atlanticcouncil.org/commentary/trackers-and-data-visualizations/freedom-and-prosperity-indexes/

Previous
Previous

A.E.R. pentru economia României

Next
Next

Cum ne pregătim pentru agenda europeană 2024-2029?