Democrație participativă și implicare civică

Riscul îndepărtării de la valorile de bază ale democrației există în orice țară în momentul de față și este mai puternic în țările cu o democrație tânără cum este România. De aceea, vrem să găsim cele mai bune pârghii pentru revitalizarea valorilor democratice și pentru redefinirea rolului public esențial al justiției.

Principalul beneficiar al unui act de justiție de calitate este şi trebuie să fie cetăţeanul român. Cetăţeanul român - fie că are calitatea de justiţiabil sau doar de beneficiar secundar şi sporadic al unor componente ale serviciului public al justiţiei  trebuie să aibă încredere în justiție și să beneficieze de proceduri clare, concrete, realizabile într-un interval rezonabil de timp şi care să conducă la creşterea calităţii actului de justiţie.

Convingerea noastră fundamentală este că pentru cetățeni o justiţie receptivă şi activă reprezintă un factor esenţial al coeziunii sociale, al unei dinamici permanente şi contrare tensiunilor ori tendinţelor de dezarticulare a structurilor sociale.

Justiţia modernă trebuie să fie distributivă de dreptate, să asigure accesul liber, neîngrădit, al tuturor celor care au nevoie de acest serviciu public. O justiţie distributivă se constituie ca fundament al echilibrului social pe care noi îl propunem şi îl promovăm, contribuind la consolidarea unui pact permanent între tendinţele sociale cele mai diverse.

Grupurile tematice subsumate acestei teme sunt:

  • Revitalizarea democrației;

  • Justiția ca serviciu public esențial;

  • O nouă generație de drepturi și libertăți cetățenești - către o Nouă Republică;

  • Civism, participare, voluntariat;

  • Libertatea presei, spațiul virtual și combaterea dezinformării.