AGENDĂ
Puterea Inovării – Reclădind încrederea, imaginăm viitorul
19 Octombrie 2023
Sala New York, Hotel Pullman World Trade Center, București
Organizator: Asociația Proiectul România 2030 – New Economy Trust (NET)
Parteneri Instituționali: Atlantic Council – Freedom and Prosperity Center
Foundation for European Progressive Studies (FEPS)
National Office of Foresight & Strategy (Espana 2050)
Cambridge University - Cambridge Industrial Innovation Policy
Parteneri Media:
Adevărul, Bursa, Economistul, Evenimentul Zilei, Income Magazine , Money.ro, Revista BIZ, RFI România
9:30 – 10:00 Înregistrare participanți
10:00 – 10:10 Cuvânt introductiv
Ioana Mateș, Președinte Asociația Proiectul România 2030
10:10 – 10:40 Discurs
Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO
10:40 – 11:10 Panel: Saltul către o Economie Dezvoltată – un Nou Model Economic pentru România
Pe măsură ce România navighează prin complexitatea dezvoltării și creșterii economice, în contextul economic și geopolitic actual, există o nevoie urgentă de o evaluare actualizată a modelului său economic. România a fost mult timp ancorată într-un proces de recuperare a decalajelor față de Europa de Vest, dar, având în vedere că dinamica și oportunitățile de dezvoltare se schimbă, doar un salt istoric îi va asigura prosperitatea viitoare. Economiile emergente au capacitatea de a sări peste anumite etape de dezvoltare pentru a adopta tehnologii de ultimă oră, practici inovatoare și pentru a investi în sectoarele care dețin cel mai mare potențial de competitivitate.
Clara Volintiru, Coordonator NET, Director al Black Sea Trust al German Marshall Fund (GMF)/ Profesor Academia de Studii Economice din București (ASE)
Bogdan Belciu, Susținător al Asociației Proiectul România 2030/ Co-Fondator și Partener, Valorem Business Advisory
11:10 – 11:50 Panel: De la Redresare la Transformare - Rolul planurilor naționale în dezvoltarea economică și socială (în parteneriat cu Foundation for European Progressive Studies (FEPS) și National Office of Foresight & Strategy - Espana 2050)
Lecțiile învățate din crizele economice din trecut arată cum ar trebui ca națiunile să elaboreze planuri naționale de redresare, să obțină reziliența societății și să pună bazele unor transformări pe termen lung. Inițiativele politice și mecanismele de finanțare ale Uniunii Europene care sprijină redresarea economică și obiectivele de dezvoltare durabilă oferă repere importante pentru toate statele membre ale UE. În timp ce politicile industriale și sustenabilitatea competitivă sunt elemente cheie pentru noul stat european antreprenorial, la fel de importantă este și coeziunea socială. Incluziunea, sustenabilitatea și prioritizarea motoarelor economice care conduc la o creștere economică, joacă un rol crucial în a ajuta națiunea să facă față crizelor și șocurilor economice, promovând sentimentul de unitate în rândul cetățenilor.
Jacques Attali, Membru al Consiliului Consultativ NET/ Președinte Attali Associates (online)
Laszlo Andor, Membru al Consiliului Consultativ NET/ Secretar General al Foundation for European Progressive Studies (FEPS)/ Fost Comisar European pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
Diego Rubio, Director al Biroului Național de Previziune și Strategie al Guvernului Regatului Spaniei
Moderator: Gabriela Ciot, Profesor Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș Bolyai
11:50 – 12:00 Pauză
12:00 – 12:40 Panel: De la Relevanță Strategică la Dezvoltare Economică (în parteneriat cu Atlantic Council – Freedom and Prosperity Center și KRACH Institute for Tech Diplomacy)
Contextul geopolitic actual reprezintă o oportunitate istorică pentru România de a deveni un actor regional important și de a profita de poziția geografică strategică și de potențialul său pentru a servi drept punte de legătură între piețele din Est și Vest. Țările care își doresc o mai mare prosperitate ar trebui să vizeze și să obțină în mod eficient libertăți de natură economică, politică și juridică, având la bază un stat de drept solid, structuri politice incoruptibile, transparente și o bună guvernare. Diplomația economică are datoria să realizeze progrese economice fără precedent și să consolideze relațiile comerciale cu partenerii-cheie din UE și alți parteneri globali aliați.
Relațiile bazate pe încredere pot conlucra pentru a obține rezultatele dorite în ceea ce privește dezvoltarea proiectelor de infrastructură în energie, transporturi sau conectivitate digitală, libertăți economice și politice, statul de drept și securitate.
Dan Negrea, Director Executiv, Freedom and Prosperity Center, Atlantic Council
Michelle Giuda, Director Executiv în cadrul Krach Institute for Tech Diplomacy at Purdue Univerity
Kimberly Reed, Fost Președinte al Consiliului de Administrație, Președinte și CEO la Export-Import Bank of the US
Moderator: Steve Clemons, Redactor Fondator Large, SEMAFOR (online)
12:40 – 13:15 Panel: Inovare și Co-design în Dezvoltarea Economică (în parteneriat cu Cambridge University - Cambridge Industrial Innovation Policy)
Îmbinarea dintre inovare și co-design este imperativă pentru întărirea responsabilității pe care actorul public o are în fața cetățeanului pentru creșterea încrederii acestuia în administrația publică și dezvoltarea durabilă. În centrul acestei paradigme se află implicarea participativă a diverselor părți interesate, de la întreprinderi private, ONG-uri, la sectorul public sau mass- media și mediul academic. Regiunile și țările care își construiesc traiectoria pe o bază solidă, aceea de implicare a mai multor părți interesate și construirea unor alianțe solide de dezvoltare, reușesc să își croiască un viitor strategic. Nodurile de infrastructură, sinergiile public-privat și recalibrarea cadrelor de reglementare sunt propice pentru eforturile de inovare. Beneficiile colaborării intersectoriale ar trebui să fie dezvoltate în continuare, pe măsură ce diverse părți interesate se reunesc pentru a co-crea ecosisteme inovatoare pentru a cataliza dezvoltarea economică și a crea o cultură a inovării continue. Acestea subliniază un model holistic de dezvoltare economică care este durabil, incluziv și care se adaptează în mod dinamic la contexte globale aflate în evoluție.
Carlos López-Gómez, Director al Policy Links la Cambridge Industrial Innovation Policy, Cambridge University
George Haber, Susținător al Asociației Proiectul România 2030/ Președinte al Consiliului de Administrație Tailent
Ionuț Sas, Vice-Președinte pentru Taxe și Trezorerie UiPath
Moderator: Radu Puchiu, Susținător al Asociației Proiectul România 2030/ Co-fondator Tinia Group
13:15 – 13:25 Pauză
13:25 – 14:15 Panel: Cum să Abordăm Clivajul Est-Vest? Un Nou Rol pentru Europa Emergentă (în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES))
În pofida progreselor notabile în ceea ce privește convergența la nivelul UE, la nivel național persistă disparități semnificative. Există un decalaj socio- economic consistent între Estul și Vestul Uniunii, în ciuda nivelurilor record de creștere economică înregistrate de noile state UE. Crize fără precedent au pus la încercare capacitatea de reziliență a Uniunii Europene, iar vulnerabilitățile comune au apărut în toate dimensiunile politice și economice. Pe viitor, UE ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a asigura convergența între toate statele membre și un peisaj economic și politic mai coerent. Provocările comune actuale pot fi abordate doar printr-o cooperare și o coordonare mai puternice în interiorul și în afara granițelor UE, în contextul unor amenințări economice și geopolitice de amploare, dar și al relansării discuțiilor privind extinderea.
Uwe Optenhögel, Vice-Președinte al Foundation for European Progressive Studies (FEPS)
Jacek Rostowski, Membru al Consiliului Consultativ NET/Fost Viceprim-ministru și Ministru de Finanțe al Poloniei
Mihai Raneti, CEO la CyberSwarm Inc.
Moderator: Cosmin Dobran, Coordonator Asociația Proiectul România 2030 Bruxelles/ Director, Direcția Abordare Integrată pentru Securitate și Pace, Serviciul European de Acțiune Externă
14:15 – 15:00 Prânz
15:00 – 15:45 Panel: Un Stat Transformat, Modern și Eficient – Ce rol au guvernele în economiile moderne?
Provocarea pentru guvernele de astăzi este găsirea unui echilibru între promovarea inovării și întărirea siguranței publice și a creșterii economice. Competențele de reglementare se suprapun din ce în ce mai mult cu finanțarea mixtă a investițiilor publice și cu procesele de reformă instituțională. Complexitatea în care funcționează în prezent organismele guvernamentale necesită atât o mai bună coordonare cu actorii internaționali relevanți, în special în cadrul UE, dar și mecanisme de responsabilizare mai eficiente care să permită cetățenilor să urmărească prioritățile de interes public. Noile tehnologii, cum ar fi "Big Data", permit o mai mare eficiență și îmbunătățire a procesului decizional și o mai bună calitate a serviciilor publice furnizate într-un mod eficient, care să creeze o arhitectură de oportunități pentru cetățenii săi și să promoveze interesele sociale și economice ale României.
Jean-Michel Eymeri – Douzans, Membru al Consiliului Consultativ NET/Președinte al Grupului European pentru Administrație Publică
Marius Profiroiu, Susținător al Asociației Proiectul România 2030/Prorector pentru Relații Internaționale, Academia de Studii Economice din București (ASE)
Geert Bouckaert, Director al Institutului de Public Management, Universitatea Louvain
Ana Maria Mihăescu, Susținător al Asociației Proiectul România 2030/ Manager Regional în cadrul International Finance Corporation (online)
Moderator: Călin Hințea, Decan, Facultatea de Științe Politice, Administrație Publică și Comunicare, Universitatea Babeș Bolyai
15:45 - 16:15 Conversație: De ce fel de Mediu Politic are nevoie un Nou Model Economic?
Dumitru Borțun, Susținător al Asociației Proiectul România 2030/Profesor în cadrul Facultății de Comunicare si Relații Publice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA)/ Președintele Juriului de Onoare, Asociația Română de Relații Publice
Clara Volintiru, Coordonator NET, Director al Black Sea Trust al German Marshall Fund (GMF)/ Profesor Academia de Studii Economice din București (ASE)
Voci care inspiră:
Biografiile vorbitorilor conferinței
Mircea Geoană este Secretar General Adjunct al NATO începând cu 17 octombrie 2019.
Între 2012 și 2014, a fost Președinte al Comitetului Comun al Senatului și Camerei Deputaților privind aderarea României la Spațiul Schengen și Reprezentant Special al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice și Diplomație Publică. A fost, de asemenea, membru al delegației române la Adunarea Parlamentară a NATO.
A fost Președintele Comisiei de Politică Externă a SenatuluiRomâniei între 2004 și 2008.
Mircea Geoană a avut o activitate diplomatică de succes. Numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii la vârsta de 37 de ani,în februarie 1996, a fost cel mai tânăr ambasador din corpul diplomatic român. Între 2000 și 2004, Mircea Geoană a fost Ministru de Externe al României. A deținut, de asemenea, funcția de Președinte în Funcție al OSCE în 2001 și în 2005 a fost Reprezentantul Personal al Președintelui în Funcție al OSCE pentru Georgia.
Mircea Geoană a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor în decembrie 2000, a primit „Legiunea de Onoare” în 2002 (Franța) și „Stella della Soliedarita” în 2013 (Italia).
Melania-Gabriela Ciot este profesor universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar în 2015 a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene.
A fost secretar de stat pentru Afaceri Europene la Ministerul Afacerilor Externe al României în perioada 2017-2019, fiind numită Reprezentant Special al Guvernului României pentru Relația cu Parlamentul European pentru perioada în care România deținea Președinția Consiliului UE. Pe timpul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Gabriela Ciot a fost reprezentant special al guvernului României pentru relația cu Parlamentului European. În 2019, a fost nominalizată pentru funcția de comisar european din partea României. În perioada mai 2014 – noiembrie 2015 a ocupat funcția de consilier pentru afaceri europene în cadrul cabinetelor miniștrilor pentru Societatea Informațională, Fonduri Europene și Finanțe Publice.
În cadrul Facultății de Studii Europene este Directorul Școlii Doctorale „Paradigma Europeană” (relații internaționale și studii europene) și coordonează programele de masterat Management și negocieri internaționale și europene și Cultural Diplomacy and International Relations. De asemenea, este coordonatoarea Centrului pentru Negocieri Internaționale și Europene, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, și a secției de Diplomație Culturală (ICD Berlin, filiala Cluj-Napoca).
Melania-Gabriela Ciot a obținut un doctorat în Relații Internaționale și Studii Europene (2012, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca) cu calificativul „Summa cum laudae” și un doctorat în Științe ale Educației (2009, Universiteit Ghent, Belgia).
Dr. Carlos López-Gómez este directorul executiv al Policy Links, din cadrul IfM Engage, Universitatea din Cambridge. Policy Links este o unitate de consultanță în inovație fără scop lucrativ, care lucrează cu guvernele pentru dezvoltarea politicilor eficiente de inovare industrială.
Carlos are o vastă experiență în cercetare și consultanță în domeniile politicii industriale și a inovației. A oferit consultanță mai multor guvernenaționale și regionale, precum și organizații internaționale, printre care UNIDO, OECD, ADB,UNCTAD și Forumul Economic Mondial. A publicat în reviste academice, rapoarte ale organizațiilor internaționale și reviste specializate.
Carlos și-a început cariera în domeniul controlului calității și automatizării la Toyota și General Electric, având experiență de lucru în Japonia, Austria, Mexic și Marea Britanie. În 2015, a fost detașat la Japan Science and Technology Agency (JST) și a fost cercetător vizitator la Școala de Politici Publice a Universității din Tokyo. Carlos deține un doctorat în politica industrială și a inovației de la Universitatea din Cambridge.
El este membru al colegiilor Downing și Churchill dela Universitatea din Cambridge.
Bogdan Belciu este membru cofondator si partener al firmei de consultanță în management Valorem; anterior a avut poziții de Partener în mai multe firme de consultanta internaționale, cum ar fi A.T.Kearney, PwC si Boston Consulting Group.
Cu peste 20 de ani de experiență în consultanță în management în SUA, UE și România, Bogdan a consiliat companii și instituții pe un set larg de subiecte strategice și operaționale, ajutându-le să dezvolte planuri strategice de extindere și dezvoltare și fiind implicat în numeroase evaluări de impact pentru decizii majore.
Bogdan are un Master în Administrarea Afacerilor la ASE, unul în Electronică și Telecomunicații la UPB și un MBA de la Universitatea Cornell, SUA.
Călin Hințea este un academician și cercetător distins, cunoscut pentru contribuțiile semnificative aduse în domeniul administrației publice și analizei politicilor publice. În prezent, este profesor de Administrație Publică și Director al Centrului pentru Studii de Guvernare Eficientă la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România.
Cu o bogată experiență academică, Călin este doctor în Științe Politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București. Cercetarea sa doctorală s-a concentrat asupra impactului integrării europene asupra administrației publice din Europa Centrală și de Est, evidențiindu-se astfel interesul său timpuriu pentru transformările politice și administrative din regiune.
De-a lungul anilor, Călin Hintea a deținut diverse poziții academice și de conducere, inclusiv cea de Vice-Decan al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea Babeș-Bolyai.
Clara Volintiru este profesor în cadrul Departamentului de Relații Economice Internaționale (REI) al Universității de Studii Economice din București. Ea și-a finalizat studiile doctorale la London School of Economics and Political Science (LSE) și a fost implicată în numeroase proiecte internaționale de cercetare în domeniul științelor comportamentale, bunei guvernări și politicii publice, economiei politice, economiei sănătății sau economiei informale. A fost consultant pentru organizații internaționale precum Banca Mondială, Comisia Europeană, Eurofound sau Comitetul Regiunilor. Publicațiile sale au apărut la Oxford University Press, Routledge, Palgrave, Springer sau în reviste precum CES EconomicStudies, European Political Science, European Political Science Review, Acta Politica, Eastern European Politics sau Research & Politics. În spațiul public, comunică pe platforme online precum Forbes, EUROPP, Global Observatory, Emerging Europe sau Huffington Post. Este directorul programului New Economy &Society la Aspen Institute în România.
Cosmin Dobran este manager la Serviciul de Acțiune Externă al Uniunii Europene, cu o experiență solidă în afacerile europene, atât la nivel național, cât și la nivel european. Un fost diplomat român, el are o experiență consolidată în problemele PESC/PSAC și a reprezentat România și Comisia Europeană în Comitetul Politic și de Securitate. În ultimii 10 ani, a lucrat în Comisia Europeană în diverse domenii ale politicii externe, inclusiv dezvoltare, comerț și guvernanță economică, dar și în politici interne europene precum ocuparea forței de muncă, protecția socială, educație, tineret și, în ultimii doi ani, în politica de sănătate, ca parte a eforturilor de combatere a pandemiei de COVID-19 la nivel european.
Dan Negrea este Directorul General al Centrului pentru Libertate și Prosperitate din cadrul Atlantic Council din Washington DC.
A fost Reprezentantul Special al Departamentului de Stat pentru Afaceri Comerciale și Business între 2019 și 2021. În această calitate, a fost un adevărat deschizător de drumuri și a condus Deal Team Initiative, un mecanism de coordonare între agențiile guvernamentale din SUA. Inițiativa promovează relațiile de afaceri între Statele Unite și companii străine din întreaga lume.
A fost membru al Biroului de Planificare a Politicilor Secretarului de Stat între 2018 și 2019 unde a fost responsabil de portofoliul economic. Dan Negrea a coordonat Summitul Global al Antreprenoriatului desfășurat la Haga în 2019, la care au participat 2.000 de persoane din Guvern, antreprenori, mediul academic și organizații internaționale.
Cu trei decenii înainte de aceasta, Dan a deținut funcții de conducere în firme de pe Wall Street. El a strâns peste 15 miliarde de dolari în finanțări în Statele Unite și în străinătate, mai ales pentru companii mijlocii.
A ”dezertat” din România comunistă unde fusese funcționar în Ministerul de Finanțe și a fost implicat în negocierea împrumuturilor guvernamentale cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.
Deține un MBA de la Universitatea Cornell și un Master de la Școala de Relații Economice Internaționale din București, România. A publicat numeroase articole în domeniul afacerilor externe.
Diego Rubio este Directorul Executiv al „Spania 2050” - Centrul Național de Foresight și Strategie, o instituție recent creată de guvernul spaniol condus de Pedro Sanchez, care își propune să dezvolte o strategie națională, menită să îmbunătățească performanța pe subiecte cheie precum educația, sănătatea, pensiile, locurile de muncă, impozitele și mediul în următoarele trei decenii.
Diego este profesor de Istorie Aplicată și Guvernare Globală la Școala de Relații Internaționale IE, a lucrat ca lector și cercetător la Universitatea Oxford timp de mai mult de patru ani și a consiliat numeroase organizații, inclusiv Organizația Națiunilor Unite, Comisia Europeană, Forumul Economic Mondial, Secretariatul General Ibero-American și Guvernul Spaniei. Ca cercetător, a ținut cursuri la mai multe universități, inclusiv la Harvard, Columbia, Singapore, Oslo și la Școala de Drept și Diplomație Fletcher.
Diego deține un doctorat de la Universitatea Oxford și un master de la École Normale Supérieure LSH. A obținut diploma de licență la Barcelona, absolvind cu cea mai mare medie a țării și obținând Primul Premiu Național al Excelenței Academice.
Dumitru Borţun este doctor în filosofie și profesor universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București - SNSPA. În 2009, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România - ANSOC i-a acordat titlul de Profesor Bologna.
În 2021, Președintele României, Klaus Iohannis, i-a acordat Ordinul "Meritul Cultural" în grad de "Cavaler", categoria Cercetare Științifică, "ca semn de apreciere pentru contribuția importantă adusă pe parcursul întregii activități la promovarea culturii românești și a identității naționale".
Este membru fondator al Asociației Române de Relații Publice - ARRP (din 1995). Adunarea Generală din 2 martie 2005 l-a ales Președinte al ARRP, funcție pe care a deținut-o până în mai 2008. În prezent, este Președintele Juriului de Onoare al ARRP. Totodată, este unul dintre membrii fondatori ai Asociației Formatorilor de Comunicare -AFCOM (din 2007).
Geert Bouckaert este profesor la Institutul de Guvernanță Publică al Universității KU Leuven. Este profesor onorific al Institutului pentru Inovare și Scop Public al University College London și profesor la Universitatea Potsdam. În calitate de fost președinte al Institutului Internațional de Științe Administrative și al Grupului European pentru Administrație Publică, el este un lider de gândire foarte influent în domeniul administrației publice.
Profesorul Bouckaert este unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul administrației publice la nivel mondial, profilul său de cercetare fiind vast și acoperind subiecte de interes vital pentru dezvoltarea IIPP, cum ar fi cercetarea sa privind reformele din sectorul public în țările OECD și accentul pus pe managementul performanței.
George Haber este unul dintre primii susținători ai conceptului de inteligență artificială, cu mult înainte ca acesta să devină popular, și unul dintre cei mai de succes antreprenori în serie născuți în România, strategi cu un palmares dovedit în proiectarea, implementarea, îndrumarea și gestionarea companiilor high-tech. De la start-up-uri la tranzacții de tip M&A sau IPO.
El este un vorbitor frecvent citat la conferințe naționale și internaționale și una dintre persoanele cheie din istoria compresiei video și a consolei Xbox de la Microsoft.
Domeniile sale de specialitate, fără a le enumera exhaustiv, includ: pornirea de start-up-uri, ajutarea companiilor private/publice cu strategii și tactici pentru a obține și menține creștere pe termen lung și succes financiar.
Totodată, el este un expert în strategie, analiză competitivă, finanțare, fuziuni și achiziții.
George Haber s-a născut în Oradea în 1954. El mai este cunoscut și ca "tatăl DVD-ului", deoarece prima companie pe care a creat-o în 1993, "CompCore Multimedia", a dezvoltat algoritmul care a permis redarea filmelor și muzicii pe DVD-uri. Și acesta nu a fost singurul său succes. A doua companie fondată de el a fost GigaPixel, care a produs procese utilizate în plăcile grafice și consolele de jocuri, precum Xbox sau PlayStation. A fost primul investitor în Google și a intrat în istorie ca prima persoană care a emis un cec către Google în valoare de 150.000 de dolari.
În prezent, el este implicat în CrestaTech, care a lansat în 2008 CrestaTV Universal Broadband Receiver - un receptor radio și TV pentru laptopuri.
Ioana Mateș este avocată, membră a Baroului București, specializată în domeniul dreptului penal, cu o experiență extinsă în apărarea drepturilor civile și a libertăților, și este promotoare a statului de drept, a echilibrului între puterile statului și a protejării drepturilor cetățenilor în fața abuzurilor și discriminării.
Ioana este de asemenea implicată în promovarea unui proiect privind instituția semnalizatorului de corupție, cu scopul de a combate corupția și criminalitatea organizată. Ea și-a perfecționat studiile postuniversitare la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, în domeniul relațiilor internaționale, absolvind cursurile de masterat în Relații Internaționale - Analiză și Soluționare a Conflictelor. A absolvit cursurile postuniversitare ale Colegiului Național de Apărare, obținând și titlul de lector universitar la aceeași instituție prestigioasă. Ea și-a aprofundat cunoștințele în domeniul relațiilor internaționale, având o predilecție pentru securitatea internațională, specializându-se în studii privind securitatea Orientului Mijlociu și colaborând în numeroase ocazii în acest domeniu ca specialist. A publicat articole în domeniul controlului civil asupra serviciilor de securitate, relațiilor internaționale și securității în Orientul Mijlociu.
Ionut Sas este un profesionist cu experiență și ocupă funcția de Vicepreședinte al Departamentului de Taxe și Trezorerie pentru operațiunile globale ale UiPath. Cu un angajament dedicat față de colaborare, Ionut lucrează strâns cu mai multe echipe excepționale din întreaga lume la UiPath.
În cadrul jobului său, Ionut joacă un rol cheie în conducerea și supervizarea diverselor operațiuni cruciale în cadrul UiPath. Acestea includ coordonarea inițiativelor de planificare fiscală și conformitate fiscală pentru toate entitățile din cadrul Grupului UiPath, asigurându-se de stabilitatea financiară. În plus, Ionut este responsabil de funcțiile referitoare la acțiuni, salarizare și trezorerie pentru toate entitățile din Grupul UiPath, consolidând fundamentul financiar al companiei.
Fiind un membru cheie în echipa de conducere a UiPath, Ionut Sas își aduce extinsa expertiză în prim-plan. El gestionează aspectele legate de taxe, acțiuni, salarizare și trezorerie în diverse tranzacții și restructurări, contribuind în mod semnificativ la procesul de luare a deciziilor strategice și extinderea companiei.
Dedicarea și leadership-ul lui Ionut Sas în cadrul UiPath îl fac o resursă inestimabilă pentru organizație, contribuind la succesul continuu al acesteia la nivel global.
Jacek Rostowski este fost ministru al finanțelor și viceprim-ministru al Poloniei. A predat la Școala de Studii Slave și Est-Europene, UCL, între 1988 și 1995. Ulterior, a fost profesor de economie la Central European University din Budapesta între 1995 și 2000 și șef al Departamentului de Economie al acesteia din 2005 până în 2006. Între 1997 și 2000, a fost președintele Consiliului pentru Politică Macroeconomică la Ministerul de Finanțe din Polonia, iar între 2002 și 2004 a fost consilier economic al Băncii Naționale a Poloniei. A intrat în guvernul premierului Donald Tusk în 2007 și a servit ca ministru al finanțelor până în 2013, inclusiv ca viceprim-ministru în ultimul an. În prezent, este președintele consiliului Fundației pentru Liberalism Contemporan din Varșovia.
A publicat aproximativ 40 de articole academice despre extinderea europeană, politica monetară, politica valutară și transformarea economiilor post-comuniste și este autorul de cărți academice, inclusiv "Macroeconomic Instability in Post-Communist Countries" (1998).
Jacques Attali este un teoretician economic și social francez, scriitor, consilier politic și funcționar public derang înalt, care a servit ca consilier al președintelui François Mitterrand între 1981 și 1991, și a fost primul director al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare între 1991 și 1993.
În 1997, la cererea ministrului educației Claude Allègre, a propus o reformă a sistemului de grade de învățământ superior din Franța.
Între 2008 și 2010, a condus comitetul guvernamental privind stimularea creșterii economiei franceze, sub președinția lui Nicolas Sarkozy.
Attali a fost co-fondatorul programului european EUREKA, dedicat dezvoltării noilor tehnologii. Deasemenea, a înființat organizația non-profit PlaNet Finance, acum numită Positive Planet, și este șeful companiei Attali & Associates (A&A), o firmă internațională de consultanță în strategie, finanțe corporative și capital de risc. Fiind interesat de artele plastice, a fost nominalizat pentru a face parte din consiliul de administrație al Muzeului d'Orsay. A publicat mai mult de cincizeci de cărți, printre care "Verbatim" (1981), "Noise: The Political Economy of Music" (1985), "Labirint în Cultură și Societate: Căi către Înțelepciune" (1999) și "O Istorie Scurtă a Viitorului"(2006).
În 2009, revista Foreign Policy l-a inclus în lista celor mai importanți " gânditori globali" din lume.
Profesorul Jean-Michel Eymeri-Douzans este academician francez și expert internațional în administrație publică comparată. În prezent, el se află la primul mandat ca președinte al Grupului European pentru Administrație Publică (EGPA/GEAP, IIAS/IISA, Bruxelles).
Este profesor și prorectorul la Sciences Po Toulouse pentru relații internaționale (2010-2016, din nou din2021). Absolvent al Sciences Po Paris (1990), și-a luat doctoratul la Paris 1 Panthéon-Sorbonne (1999).
De la detașarea sa ca reprezentant francez la Institutul European de Administrație Publică (EIPA),Maastricht, NL în 1999-2001, interacționând cu Rețeaua EUPAN în cadrul mai multor președințiiale Consiliului UE, el a lucrat intens pentru Comisia Europeană în calitate de consilier, formator, evaluator la Bruxelles și în țările candidate și învecinate ca expert la nivel înalt în consolidarea capacităților în cadrul Convențiilor de înfrățire ale UE într-o duzină de țări europene. În Franța, a fost președinte al consiliului științific al DGAFP, Ministerul Funcției Publice, Paris, și lucrează în mod regulat pentru ENA (Școala Națională de Administrație).
Kimberly Reed a fost președinte și conducător al Consiliului de Administrație al Export-Import Bank ofthe United States (EXIM) din 2019 până în 2021. A fost prima femeie care a condus EXIM în cei 87 de ani de istorie a agenției și a fost prima laureată a celei mai mari distincții a EXIM, Premiul Franklin D. Roosevelt.
Înainte de a prelua funcția de președinte al EXIM, doamna Reed și-a construit o carieră de succes în poziții de conducere atât în sectorul public, cât și în cel privat. Ea a ocupat funcția de președinte al Fundației International Food Information Council (IFIC), unde a colaborat cu companii multinaționale din domeniul alimentației, agriculturii și nutriției pentru a înțelege perspectivele consumatorilor, a transmite informații științifice și a spori vânzările și exporturile din SUA.
Ea a fost recunoscută ca una dintre cele "100 de Femei Lider în Domeniul Științei, Tehnologiei, Ingineriei și Matematicii (STEM)", ca una dintre "Cele Mai Puternice Femei din Washington" de către revista Washingtonian și ca unul dintre "Avocații și Liderii din West Virginia" conform revistei West Virginia Executive. De-a lungul timpului, doamna Reed a servit în calitate de membru în consiliile de administrație ale unor organizații importante, printre care Asociația Alzheimer, Alzheimer's Impact Movement, American Swiss Foundation, National Coalition for Food and Agriculture Research, Tax Coalition și West Virginia Wesleyan College. Ea a făcut istorie ca prima femeie aleasă în funcția de președinte al Asociației Naționale a Avocaților Republicani și este un membru pe viață al Consiliului pentru Relații Externe.
László Andor este Secretar General al FEPS (Fundația pentru Studii Europene Progresive). El este economist maghiar și fost Comisar European pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune (2010-2014). De atunci, el a fost decan al Facultății de politică economică la Universitatea Corvinus (Budapest), Senior Fellow la Hertie School of Governance (Berlin) și profesor invitat la ULB (Bruxelles), precum și la Sciences Po (Paris). Deasemenea, a devenit membru în diverse think tank-uri (EPC, RAND Europe, Friends of Europe) în calitate de consilier.
Andor deține o diplomă în Științe Economice de la Universitatea Karl Marx (acum Corvinus), un Master în Economie a Dezvoltării de la Universitatea din Manchester și un doctorat la Academia Maghiară de Științe (1995). În 2014, a fost distins cu Doctor Honoris Causa la Universitatea de Economie Națională și Mondială din Sofia și Legiunea de Onoare de către Președintele Franței în 2014.
Profesorul Constantin Marius Profiroiu predă politici publice și buna guvernare la Academia de Studii Economice (ASE) din București, unde ocupă și funcția de Vice-Recto pentru Relații Internaționale.
A fost Decan al Facultății de Administrație și Management Public între 2010 și 2016. În plus, a fost bursier Fulbright Senior Fellow la Școala Martin de Politici Publice și Administrație din cadrul Universității din Kentucky în perioada 2010-2011.
Între 2014 și 2016, a fost Președinte al Rețelei de Institute și Școli de Administrare Publică din Europa Centrală și de Est (NISPAcee). Din 2015, este membru al Consiliului Consultativ pentru Guvernanța Statisticilor Europene (ESGAB).
A fost Director General al Departamentului de Integrare Europeană din România în perioada 2001-2002 și a deținut funcția de Secretar de Stat în Ministerul Administrației Publice și Internelor din 2002 până în 2004. A avut responsabilitatea coordonării reformei administrației publice și a gestionat programul PHARE în domeniul reformei serviciului public și al procesului de descentralizare din România.
Marius este autorul mai multor publicații în domeniul funcției publice, descentralizării, guvernării și managementului strategic.
Michelle S. Giuda a fost învestită în funcția de Secretar Adjunct al Departamentului de Stat pentru Afaceri Publice pe 3 februarie 2018. Giuda aduce cu ea o vastă experiență în domeniul comunicării corporative globale, având anterior funcția de Vicepreședinte Senior al Global Corporate Communications și responsabilitatea de a coordona strategia în 81 de țări pentru compania Weber Shandwick din New York până în ianuarie 2018.
La 5 februarie 2019, Secretarul de Stat Pompeo i-a delegat doamnei Giuda autoritatea Subsecretarului de Stat pentru Diplomație Publică și Afaceri Publice.
În 2016, Giuda a fost onorată cu premiul "Outstanding 50 Asian Americans in Business" de către Centrul pentru Dezvoltarea Afacerilor Asiatico-Americane.
Michelle Giuda deține un Master în Management Politic de la Universitatea George Washington și o diplomă de licență în Științe Politice de la UCLA, unde a fost campioană NCAA și căpitanul echipei de gimnastică a femeilor de la UCLA.
Dr. Uwe Optenhögel, actualul Vicepreședinte al Fundației pentru Studii Progresiste Europene (FEPS),are o carieră solidă ca consultant politic și de organizare independent. Educația sa a inclus studii la universități precum Bonn, Washington D.C., Hamburg și Lisabona, culminând cu obținerea unui masterat și a unui doctorat de la Universitatea din Hamburg.
Este recunoscut ca expert în domeniul politicilor europene și internaționale, securității și apărării, relațiilor de muncă și contribuției think-tank-urilor și fundațiilor.
De-a lungul carierei sale extinse în cadrul Fundației Friedrich-Ebert, Uwe a petrecut două decenii în posturi de conducere în birourile din țări din sudul globului (cum ar fi Brazilia, Madagascar/Mauritius, Cuba/Republica Dominicană) și din țările nordice sau Belgia.
În perioada 2016-2017, Uwe a fost coordonator al Rețelei Europene a Fundațiilor Politice (ENoP) din Bruxelles. Din 2017, are funcția de editor la prestigioasa editură germană J.H.W. Dietz.
Pe lângă activitatea sa la FES, Uwe Optenhögel a devenit cunoscut și ca analist politic și consultant independent, oferind servicii specializate pentru diverse organizații publice și private din Germania, Europa și dincolo de hotarele acesteia.
Începând din 2019, Radu Puchiu conduce Programul Tehnologie și Societate la Institutul Aspen România, promovând dialoguri cu multiple părți interesate cu privire la provocările actuale și viitoare ale procesului de transformare digitală și impactul acestuia asupra societății.
El este și co-fondatorul H.appyCities, o organizație care dezvoltă platforme digitale și aplicații mobile care împuternicesc cetățenii, comunitățile și autoritățile locale să colaboreze în mod eficient în beneficiul cetățenilor. Cu peste un deceniu de experiență în sectorul public din România, Radu are o vastă experiență în politici publice și guvernare deschisă.
Radu a deținut anterior funcția de Secretar de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului, unde a fost responsabil cu coordonarea strategiilor și politicilor publice la Centrul de Guvernare între 2012 și 2017. În timpul acestui mandat, a deținut și poziția de Coordonator Național pentru Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (OGP) și a reprezentat România în Comitetul de Conducere internaționalal OGP. În octombrie 2018, OGP l-a invitat să devină un OGP Envoy, recunoscându-i expertiza în domeniu.
El deține o diplomă de la Academia de Design din București și a participat la Academia de Leadership în Internet la Oxford Internet Institute, University of Oxford, Marea Britanie. Radu este, de asemenea, membru al Open Data Leaders Network organizat de Open Data Institute din Londra.
În 2016, Radu a fost recunoscut pentru contribuțiile sale la inovație și leadership și a fost selectat ca unul dintre liderii de inovație de top din Europa Centrală și de Est de către Res Publica, Google, Fondul Visegrad și Financial Times, în cadrul inițiativei NewEurope100.
Steve Clemons a ocupat funcția de Vicepreședinte Executiv al organizației New America.
În calitate de editor al popularului blog politic The Washington Note, domnul Clemons este un practician și antreprenor cu experiență în politica de la Washington,D.C. A fost Vicepreședinte Executiv al Economic Strategy Institute, consilier principal pe probleme economice și internaționale al senatorului Jeff Bingaman (D-NM) și a fost primul Director Executiv al Nixon Center.
Înainte de a se muta la Washington, Steve Clemons a fost timp de șapte ani Director Executiv al Societății Japonia-America din California de Sud și a cofondat, împreună cu Chalmers Johnson, Institutul de Cercetare a Politicii Japoniei. Este membru în Consiliul Clarke al Colegiului Dickinson, o universitate de arte liberale din Carlisle, Pennsylvania, precum și membru al ConsiliuluiConsultativ al Centrului C.V. Starr pentru Studiul Experienței Americane de la Washington College, din Chestertown, Maryland. De asemenea, este membru al Consiliului Programului de Inovații în Politică Globală de la Carnegie Council on Ethics and International Affairs și face parte din consiliul consultativ al Asociației Foștilor Bursieri Robert Bosch Foundation.
Domnul Clemons scrie frecvent despre probleme de politică externă, apărare și politică economică internațională. Lucrările sale au apărut pe numeroase pagini, reviste și publicații de prestigiu din întreaga lume.
Mihai Raneti este fondator și CEO al startup-ului românesc CyberSwarm Inc., expert în securitate cibernetică și promotor al soluțiilor hardware care includ inteligența artificială încorporată și criptografie de ultimă generație. Înainte de a fonda propria companie de soluții IT, Mihai Raneti a ocupat funcția de Senior IT Manager. Este licențiat în inginerie electromecanică la Politehnica București și în psihologie la Universitatea București. Susținător puternic al inovației, al creativității și al diversității în tehnologie, Mihai Raneti a investit într-un proiect unic de cercetare în România care are ca obiectiv crearea unui ecosistem neuromorfic.